AYD’nin tazminatsız fesih konusunda verdiği sözü yerine getirmesini bekliyoruz

Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği’nin ekonomi zirvesine Yönetim Kurulu olarak katılmama kararı aldıklarını bildiren BMD Başkanı Sinan Öncel: 

AYD’nin tazminatsız fesih konusunda verdiği sözü yerine getirmesini bekliyoruz

AYD Yönetimi’nin geçen eylül ayında ‘üç ay önceden bildirilmesi kaydı ile perakendeciye tazminatsız çıkış hakkı’ verme kararı aldığını hatırlatan Sinan Öncel, “Kararın kamuoyuna duyurulmasının üzerinden 5 ay geçtiği halde bazı AVM’ler 2016 ve öncesinde imzalanan kontratlardaki yüksek tazminat maddeleri ile markalarımızı adeta rehin tutmaya devam ediyor” dedi.

2016 ve öncesinde imzalanan kira sözleşmelerinde yer alan erken feshe karşı yüksek tazminat maddeleri markaların elini kolunu bağlamaya devam ediyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, verimsiz mağazaları kapatmak isteyen markaların bazı AVM yönetimleri tarafından adeta rehin tutulduğunu söyledi. Öncel, Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği’nin (AYD) ‘üç ay önceden haber vermek kaydı ile kira sözleşmelerini tazminatsız feshedeceğiz’ sözünü yerine getirmesini beklediklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile geçen yıl kira sözleşmelerinde TL’ye dönülmesi ile markaların bir nefes alma fırsatı bulduğunu hatırlatan Sinan Öncel, şunları söyledi:

 

KİMSEDEN LÜTUF YA DA AYRICALIK BEKLEMİYORUZ

“Kiralarda TL’ye dönüş ile birlikte markalarımızın gündemindeki en büyük sorunlardan biri büyük ölçüde çözüldü. Yeniden önümüzü görebilmeye başladık. Organize perakende olarak 2019’a verimsiz mağazalarımızı kapatarak verimlilik temelinde yatırım ve büyüme hedefi ile başladık. Bu konuda Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği’nden (AYD) de olumlu yaklaşım göreceğimizi umuyorduk. Çünkü AYD Yönetimi geçen yıl eylül ayında ‘üç ay önceden bildirilmesi kaydı ile perakendeciye tazminatsız çıkış hakkı’ verme kararı almıştı. Kararın AYD Başkanı Hulusi Belgü tarafından kamuoyuna duyurulmasının üzerinden 5 ay geçti. Bazı AVM’ler kontratlardaki yüksek tazminat maddeleri ile markalarımızı adeta rehin tutmaya devam ediyor. Biz kimseden lütuf ya da ayrıcalık istemiyoruz. AYD Yönetimi’nin kamuoyuna ilan ettiği kararı uygulamasını bekliyoruz. Ayrıca Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı Genel Gider Yönetmeliği’ne aykırı davranan AVM yönetimleri hakkında çok sayıda şikâyet alıyoruz. Sorunun asıl muhatabı olan AYD’nin böylesine önemli bir konuyu nasıl görmezden gelebildiğini anlamakta güçlük çekiyoruz. Konunun ‘AYD Alışveriş Ekonomi Zirvesi’nde gündeme getirileceğini umuyoruz.  AYD Yönetim Kurulu’nun geçen eylül ayında üyelerimizi hedef alan rencide edici açıklamaları ve verdikleri sözü yerine getirmeyen üyeleri sebebiyle BMD Yönetim Kurulu’nda alınan karar gereği çok istememize rağmen maalesef Alışveriş Ekonomi Zirvesi’ne katılamayacağız.”

 

DÖVİZ BAZLI FATURA CUMHURBAŞKANLIĞI KARARI’NIN RUHUNA AYKIRI

Sinan Öncel, kiralarda TL’ye dönülmesine rağmen sermayesinin yüzde 50 ve üzeri yabancı olan markalara bazı AVM yönetimleri tarafından döviz bazlı fatura düzenleme uygulamasının zorla devam ettirilmeye çalışıldığını da bildirdi. Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın ruhuna aykırı olan uygulamanın bir an önce düzeltilmesini beklediklerini ifade eden Öncel, bir BMD üyesinin bu durumu protesto için ilgili AVM’lerde mağazalarını açmama eylemi yaptığını sözlerine ekledi.

 

AYDINLATMA METNİ
VERİ SAHİBİ BİLGİ TALEP VE BAŞVURU FORMU
ÇEREZ POLİTİKASI