BMD: Dayanışma koşullarını ortaya koymayan AVM’lerde mağaza açılışı ekonomik olarak çok riskli

BMD: Dayanışma koşullarını ortaya koymayan AVM’lerde mağaza açılışı ekonomik olarak çok riskli

 

BMD üyesi markalar, ‘normale dönüş’ adımları çerçevesinde 1 Haziran’da tüm AVM’lerde eksiksiz bir açılış yapmak istiyor. Ancak markalar 1 Haziran – 30 Ağustos tarihlerini kapsayan 3 aylık dönem için ciro kirasına geçmeyen veya tatmin edici indirimler sunmayan, ağırlıklı olarak yabancıların işlettiği AVM’lerde mağazaların açılmasının ‘ekonomik açıdan çok riskli’ olduğu değerlendiriyor.

 

Çatısı altında bulundurduğu 409 markanın Türkiye genelinde yaklaşık 70 bin mağazası bulunan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), ciro kirasına geçmeyen AVM’lerle ilgili tavrını netleştirdi. BMD üyesi markalarla yapılan değerlendirmeler ışığında 1 Haziran’da ciro kirasına dönmeyen veya tatmin edici kira indirimi sunmayan AVM’lerde mağaza açılışlarının ticari açıdan ‘çok riskli’ olduğu konusunda ortak bir görüş oluştu.  

 

BMD Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel, ‘küresel felaket’ ölçeğindeki salgının toplum sağlığının yanı sıra ekonomide de çok ağır tahribatlar yaratmaya gebe olduğunun altını çizdi. Süreci en az hasarla atlatmanın ve çok hızlı bir şekilde normalleşmeye geçmenin zamanında alınan önlemlerle mümkün olabileceğini vurgulayan Öncel, şunları söyledi:   

 

İYİ GÜNDE YÜZ YÜZE BAKABİLMEK İÇİN ZOR GÜNDE EL ELE VERMEMİZ GEREKİYOR

“Caddelerde ve bazı AVM’lerde 11 Mayıs’ta mağazalarını açan üyelerimizden aldığımız veriler, ortalama cironun normalin yüzde 30’una ancak ulaştığını gösteriyor. Markalarımızın ciroları için lokomotif işlevi gören turist katkısı da bu yıl çok düşük kalacak. İçinde bulunduğumuz durumu ‘salgın öncesi’ piyasanın kendi kendini dengelediği tam rekabet koşullarıyla değerlendiremeyiz. Önümüzdeki aylarda karantina önlemlerinin değişik düzeylerde devam edeceğini düşündüğümüzde mağaza kiralarını satış cirosunun belli bir yüzdesi üzerinden 

hesaplanmasının en adil yöntem olacağına inanıyoruz. 

Biz ‘çarşı’da en küçüğünden en büyüğüne kadar bütün mağazaların ve birimlerin yaşamasının, AVM’lerdeki ekonomik canlılığı korumak için şart olduğuna inanıyoruz. Tüm dünyayı etkisi altına alan ‘salgın felaketi’ özellikle bünyesi zayıf olanları yaşatma konusunda bize vicdani bir görev yüklüyor. Aynı kaygıyı dengesi bozulan her biri  ‘milli servet’ olan  AVM ve çarşılar için de taşıyoruz. Yüz binlerce insanımıza iş imkânı sağlayan bu ticaret alanlarındaki canlılığı korumak için her türlü desteği vermeye hazırız. Yeniden tam rekabet koşullarına geçene kadar AVM’lerin ve mağazaların faaliyetlerini en verimli şekilde kurgulamasına yardımcı olmak, ahilik anlayışındaki gibi ‘zor günlerde el ele vererek iyi günlerde yüz yüze bakacağımız’

 

koşulların oluşmasına katkı sunmak istiyoruz. Bu süreçte markalarımızla dayanışma paketlerini açıklayan ve ağırlıklı olarak yerli yatırımcılardan oluşan AVM yönetimlerine teşekkür ediyoruz. Üyelerimizin çok büyük çoğunluğu kiralama şartlarını net olarak bildirmeyen AVM’lerde mağaza açılışını ekonomik açıdan çok riskli buluyor. Aynı şekilde cadde mağazası sahiplerini de bu dönemde bir kez daha kiracılarıyla dayanışmaya davet ediyoruz. Markalarımıza 1 Eylül – 31 Aralık dönemiyle ilgili tavsiyemizi ise Ağustos sonunda yine üyelerimizle beraber yapacağımız toplantılarla ortaya çıkacak 3 aylık verilerin ışığında belirleyeceğiz.” 

 

GENEL GİDER FATURASI SALGIN ÖNCESİNİN ÜÇTE BİRİ DÜZEYİNDE OLMALI 

Sinan Öncel, ortak alan işletme giderlerinin de markalar için ciddi bir yük olduğunu hatırlatarak, AVM yönetimlerinden yıl sonuna kadar kısalan çalışma saatleri ve tasarruflarla salgın öncesi genel giderlerin üçte biri oranında fatura  beklediklerini sözlerine ekledi. 

AYDINLATMA METNİ
VERİ SAHİBİ BİLGİ TALEP VE BAŞVURU FORMU
ÇEREZ POLİTİKASI