BMD ve AMPD 200 bin satış danışmanını teknoloji yardımı ile eğitip, moda perakendesini 30 milyar dolara taşıyacak

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ve Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD), Asemble Eğitim ve Danışmanlık ile sektörün en önemli insan kaynağını oluşturan binlerce satış danışmanının hizmet standardını geliştirecek “Perakende Satış Okulu Programı”nı hayata geçirdi.
İlk eğitimin verildiği Kanyon Alışveriş Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan BMD Başkanı Yılmaz Yılmaz, dernek çatısı altında yer alan yaklaşık 500 markanın 170 bin kişiye istihdam sağladığını bildirdi.
Yılmaz Yılmaz, BMD’nin üzerinde çalıştığı pek çok projeden birini daha hayata geçirdiklerini vurgulayarak, çalışanlara dünyada ilk kez Asemble tarafından geliştirilen konsept ile verilecek eğitim sayesinde sektörün çıtasını yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.
Türkiye’nin en cazibeli derneği olan BMD’nin tüketicilerin tercihlerinde hep ön sıralarda yer alan markaları bünyesinde barındırdığına dikkat çeken Yılmaz, markaların tüketici ile iletişimini sağlayan satış danışmanlarının eğitiminin, markaların başarısı açısından son derece önemli olduğunu bildirdi.
 
2009 yılında toplam 24 milyar dolar ciro gerçekleştirerek yüksek katma değerli marka ekonomisi yaratma hedefine ulaştıklarına dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti:
 
“2010 yılında çalışan sayımızı 200 bin kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. Yüzde 80’i 30 yaşın altında olan sektörümüzün yüzde 13’ü ise üniversite mezunu. Dünyada ilk kez aynı anda 3 bin satış danışmanına eğitim veriliyor. Türk perakendesi teknolojiyi kullanma ve yenilikçi yaklaşımıyla dünyanın önünde seyrediyor. Bugün binler sinema salonlarında satış eğitimi alırken, iPhone’un ardından Blackberry’nin de kullanıma girmesiyle yüz binler bulundukları noktadan aynı eğitime erişebilecek.
Markaların cirosunun artması aynı zamanda prim esaslı çalışan satış danışmanlarımızın gelirinin de yükselmesi anlamına geliyor. Klasik, dünün bilgilerine değil modern çağın yaklaşım ve donanımlarına sahip olmamız gerekiyor. Özellikle Anadolu’daki satış danışmanlarımızın kolay kolay edinemeyeceği bir eğitimi teknolojinin imkanlarını da kullanarak sektörümüzle paylaşıyoruz Bir başka ifadeyle teknoloji perakendeyi uçuruyor.”
 
AMPD BAŞKANI MEHMET NANE: ÇALIŞANA VERDİĞİMİZ DEĞERİN YANSIMASI
AMPD Başkanı Mehmet Nane ise hayata geçirilen projenin, organize perakende sektörünün, çalışanına verdiği değerin ve uzun soluklu istihdam politikasının bir yansıması olduğunu söyledi. Mehmet Nane, sektörde toplam 245 AVM ve 490 bin kişinin istihdam edildiğine dikkat çekerek şöyle devam etti:
 
“ 2015 yılı itibarıyla, Türkiye’deki toplam AVM sayısının 450’ye, toplam organize perakende sektörü istihdamının ise 800 bin kişiye ulaşacağını öngörüyoruz. Sektörün yatırımlarına paralel seyreden istihdam gelişimi, çalışan eğitimlerinin önemini de ortaya koyuyor. Sektör kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için kendi girişimlerini adım adım geliştiriyor.
Perakende Satış Okulu da bu alanda sektörün kendi inisiyatifi ile başlattığı önemli bir proje. Çalışanlara yönelik bu tür mesleki gelişim okulları hem sektörümüzün standartlarını oluşturuyor hem de bu standartların günden güne gelişmesini sağlıyor. Her yıl bilgiler yenileniyor ve son teknoloji ürünleri kullanılarak, eğitime ulaşımı olan çalışan sayısının artması sağlanıyor. Ayrıca bu eğitimler, çalışanların da motivasyonunu artırarak meslekleriyle ilişkilerini geliştiriyor.
Başarısından şimdiden emin olduğumuz Perakende Satış Okulu’nu da bu uzun soluklu yaklaşımımızın önemli bir adımı olarak görüyoruz. Ayrıca yapmaktan gurur duyduğumuz bu ortak projelerin artacağına, arttıkça da sektörde yaratılacak sinerjinin daha büyük çaplı girişimlere ve yapısal dönüşümlere yol açacağına güveniyoruz.”
 
BURAK ÇELET: 8 İLDE 3 BİN SATIŞ DANIŞMANINA EĞİTİM VERİYORUZ
BMD Eğitim Komitesi Başkanı Burak Çelet ise konuşmasında Asemble Eğitim ve Danışmanlık şirketince verilen canlı eğitim sisteminin sektördeki standardizasyonun sağlanması açısından önemli olduğunu, son derece düşük maliyetlerle çok geniş bir kitleye ulaşıldığını söyledi.
 
Kanyon Alışveriş Merkezi’ndeki sinema salonunda verilen eğitimlerin canlı yayınla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Kayseri, Bursa ve Eskişehir’de yer alan 17 sinema salonuna aktarıldığını anlatan Çelet, aynı anda 3 bin satış danışmanının eğitim aldığını bildirdi.
Eğitime katılan satış danışmanlarının telekonferans yöntemiyle eğitimcilere sorularını doğrudan yöneltebildiklerini aktaran Çelet sözlerini şöyle sürdürdü:
 
BMD olarak sektörel eğitim alanında Türkiye’de bir ilki yaşama geçirdik. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin markalara kişi başına 75 TL’lik bir maliyeti olacak. Bu içerik ve fiyat açısından baktığımızda son derece uygun bir rakam. Gelecek dönemde meslek liselerinin perakende bölümünde okuyan öğrencilere satış danışmanlığı eğitimini ücretsiz olarak vermeyi planlıyoruz. Türk perakende sektörü yapısal bir dönüşüm yaşarken ‘tezgahtardan’ ‘satış danışmanına’ geçiyoruz.”
 
SİNAN ERGİN: DÜNYAYA ÖRNEK BİR KONSEPT
Asemble Eğitim ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ergin, “Perakende Satış Eğitimi” programının dünyaya örnek olacak konseptte bir proje olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
 
“Bu uygulamanın  en önemli özelliklerinden birinin eğitimlerin  AVM’ler içerisindeki sinema salonlarında verilmesi. Türkiye’nin en iyi eğitmenleri ve  iş dünyasının duayenleri eğitim vermeye başladığı anda İstanbul’dan  Adana’ya , İzmir’den Kayseri’ye kadar her yerde sinema salonlarında gençler bu eğitimi almaya başlayacaklar. Mesai saatinden önce sabah 8-10 arasında eğitimlerini alıp, oradan mağazalarına geçip öğrendiklerini  anında uygulamaya başlayacaklar. Asemble olarak geliştirmiş bulunduğumuz dünyada eşi ve benzeri olmayan bu program sayesinde çok daha memnun, mutlu ve güleryüzlü müşterilerin yaratılmasını sağlamış olacağız. Buna hep beraber şahitlik ettiğimiz için gurur duyuyorum ve bu programa desteklerinden dolayı BMD ve  AMPD’ye teşekkür ediyorum”
Basın toplantısının sonunda basın mensupları ve sektör temsilcileri canlı yayının yapıldığı sinema salonuna geçerek “Satış Dünyasının Guruları” bölümünde satış danışmanlarıyla birikimlerini paylaşan Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı’yı dinlediler.
AYDINLATMA METNİ
VERİ SAHİBİ BİLGİ TALEP VE BAŞVURU FORMU
ÇEREZ POLİTİKASI