Cumhurbaşkanımızın açıkladığı paket kısmen olumlu, mağazaların geçici olarak kapatılması ve kiralar için de düzenleme bekliyoruz

BMD Başkanı Sinan Öncel:

Cumhurbaşkanımızın açıkladığı paket kısmen olumlu, mağazaların

geçici olarak kapatılması ve kiralar için de düzenleme bekliyoruz

 

Koronavirüs salgını küresel bir sorun ve son 10 gündür Türkiye de etkisini çok ciddi bir şekilde hissediyor. Olayın halk sağlığı boyutunun yanı sıra ekonomi ve ticarette de ciddi etkileri ile karşı karşıyayız. Perakende ticaretin salgını en az etki ile atlatabilmesi için

SGK primi ve vergi ödemeleri ile kredi borçlarının ötelenmesini, ayrıca stopajın geçici süreyle kaldırılması gibi konularda beklentimiz vardı. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı paketle beklentilerimiz kısmen karşılandı. Biz bu paketin ihtiyaçlara göre hızlıca  genişleyebileceğini düşünüyoruz. Örneğin iki gündür üyelerimizden kira ödemeleri ile ilgili çok sayıda soru alıyoruz. Cirolarda yüzde 90’a varan düşüş ve mağazaların kapalı olduğu bir dönemde kiraların ödenmesi mümkün görünmüyor. Bu noktada devletimiz kiralayanlara bazı vergi avantajları sağlayarak onların da kiralardan daha rahat feragat etmesini sağlayabilir.

 

‘AYŞE HANIM TEYZE’ DE TEDBİRİNİ AÇIKLADI

Bu arada çok önemsediğimiz bir konuyu da paylaşmak istiyoruz. Bilindiği gibi cadde mağazalarının büyük bölümü şahısların mülkiyetinde. Pazartesi gününden bu yana mağaza sahiplerinden gelen ‘iki ay boyunca kira almayacağız rahat olun’ mesajları bize umut veriyor. Bu birlik ve dayanışma ruhu ile kira konusunu sorun olmaktan çıkaracağımıza inanıyoruz.

 

İşin ekonomik ve ticari boyutu önemli, ancak çalışanlarımızın ve müşterilerimizin karşı karşıya bulunduğu risk bizi daha çok endişelendiriyor. Çalışanlarımız işlerinin doğası gereği insanlarla yakın temas halindeler ve salgının etkisine çok açıklar. Haklı olarak kendilerinin riske atıldığını düşünüyorlar. BMD Yönetim Kurulu olarak 16 Mart Pazartesi günü perakende ticaretin yapıldığı tüm mağazalarda faaliyete ara verilmesi gerektiği konusunda bir tavsiye kararı aldık. Bugün itibarı ile 384 markamızın hemen hemen tamamı cadde ve AVM mağazalarının büyük bölümünü kapattılar.

AYDINLATMA METNİ
VERİ SAHİBİ BİLGİ TALEP VE BAŞVURU FORMU
ÇEREZ POLİTİKASI