KDV, stopaj indirimi ve erken fesih imkanı 40 bin genci iş sahibi yapar.

 

 

Kiralamalar konusunda markaların taleplerinin karşılanması durumunda AVM ve caddelerdeki boş mağazaların kısa sürede dolacağını söyleyen BMD Başkanı Sinan Öncel:

 

KDV, stopaj indirimi ve erken fesih imkanı 40 bin genci iş sahibi yapar

 

Yeni kontratların ilk yıl için ciro kirası üzerinden yapılmasını, süre sonunda taraflara tazminatsız fesih hakkı verilmesini istediklerini belirten Sinan Öncel, “Devletten de mağaza kiralamalarında KDV’yi ve stopaj oranını  yüzde 8’e indirmesini, ayrıca Borçlar Kanunu’nda yapılacak düzenleme ile tazminatsız erken çıkış tartışmasına kesin çözüm  bulunmasını bekliyoruz” dedi.  

 

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, markaların 2019’a verimlilik temelinde yatırım ve büyüme hedefi ile başladığını, ancak kiralamalarda karşılaştıkları olumsuzluklar nedeni ile adım atmakta zorlandıklarını söyledi. Öncel, devletin, AVM yönetimlerinin ve mağaza sahiplerinin markaların önünün açması halinde yılsonuna kadar mevcut istihdamlarını yüzde 10 arttırıp en az 40 bin genci iş sahibi yapabileceklerini bildirdi.

 

BMD Gençlik Zirvesi’nin açılışında konuşan Sinan Öncel, markalı perakende sektörünün dünya ölçeğinde çok büyük fırsatlar barındırdığını vurguladı. Öncel, dikkatleri bu fırsatlara çekmek ve özellikle iddialı gençleri sektöre kazandırmak için zirveyi düzenleme kararı aldıklarını anlattı.

 

20 YILLIK HIZLI BÜYÜMENİN YAN ETKİLERİNİ TEDAVİ ETMEK ZORUNDAYIZ

 

 Türk organize perakende sektörünün son 20 yıldaki büyümesinin dünyada ‘örnek vaka’ gösterilecek kadar önemli olduğunun altını çizen Öncel, şöyle devam etti:

 

“Hızlı büyümenin ve markalaşmanın bazı ‘yan etkileri’ oldu ve şimdi bu yan etkilerin giderilme sürecini yaşıyoruz. Özellikle kiralamalarla ilgili yan etkileri acilen tedavi etmek durumundayız.  Tedavi için devletin teşviki ile mağaza sahiplerinin, AVM yönetimlerinin ve markaların ortak akılda buluşması gerekiyor. AVM yönetimlerinden ve mağaza sahiplerinden yeni kontratların ilk yıl için ciro kirası üzerinden yapılmasını, süre sonunda iki tarafa da tazminatsız fesih hakkı verilmesini istiyoruz. Devletten ise kiralamalarda artık KDV ve stopaj oranını yüzde 8’e indirmesini, ayrıca Borçlar Kanunu’nda yapılacak düzenleme ile tazminatsız erken çıkış tartışmasına kesin çözüm  bulunmasını bekliyoruz. Taleplerimizin karşılanması halinde AVM’lerdeki ve caddelerdeki binlerce boş mağazayı markalarımız hızla doldurur. Böylece 400 bin civarındaki istihdamımızı yüzde 10 arttırıp en az 40 bin gencimizi iş sahibi yapabiliriz.”

 

ESNEK ÇALIŞMA SİSTEMİNİ ÜNİVERSİTELİ GENÇLER İÇİN FIRSATA DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ

 

Sinan Öncel, organize perakende sektörünün üniversite öğrencileri için de önemli bir fırsat sunduğunu söyledi. Markaların sezon geçişlerinde ilave iş gücüne ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Öncel, “Biz bu ihtiyacı, üniversite öğrencisi gençlerimizi iş hayatına hazırlamak ve boş zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirip harçlıklarını kazanabilecekleri bir fırsata dönüştürmek istiyoruz. Markalarımızdan gelen yoğun talep üzerine bu konuda bir çalışma yapıyoruz. Tamamladıktan sonra ilgili taraflarla paylaşacağız” dedi.

 

ONLINE ALIŞVERİŞ ORGANİZE PERAKENDE İÇİN BELİRLEYİCİ OLACAK

 

 Sinan Öncel, bu yıl ve sonrası için üzerinde duracakları bir diğer öncelikli konunun ise online alışveriş olduğunu bildirdi. Dünyada perakende alışverişin yüzde 8’inin internet üzerinden yapıldığını Türkiye’de bu oranın henüz yüzde 4 düzeylerinde bulunduğunu anlatan Öncel, “Yeni dönemde online alışveriş belirleyici olacak. Daha şimdiden birçok markamız en yüksek ciroyu online mağazasından yapıyor. İnternet üzerinden alışverişin payının çok daha artacağını bekliyoruz ve bu beklenti doğrultusunda markalarımızın kendilerini güncellemeleri için çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

 

Grand Pera Emek Sahnesi’nde düzenlenen ve moderatörlüğünü gazeteci Özlem Gürses’in yaptığı BMD Gençlik Zirvesi’nde Serdar Kuzuloğlu, Ayten Danışman, Fatoş Karahasan, Suat Soysal, Yelda İpekli ile Doç. Dr. Oytun Erbaş, perakende sektörü ve yeni trendler hakkındaki bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar. 

 

AYDINLATMA METNİ
VERİ SAHİBİ BİLGİ TALEP VE BAŞVURU FORMU
ÇEREZ POLİTİKASI