Markalı perakendede turist alışverişi kesti, yerli indirimlerle harekete geçti

BMD Başkanı Sinan Öncel: Üyelerimizin yüzde 53’ü, cironun en az yüzde 40 ve üzerini indirimli satışlardan elde etti. Yani gıda dışı markalı perakende, nakit akışını yılın ilk yarısında indirimli satışlarla döndürmeye çalıştı.
Türkiye’nin Avrupa’dan bile pahalı hale gelmesi nedeniyle turiste satışı büyük ölçüde daralan markalı perakende, yılın ilk yarısında ciroya katkıyı indirim kampanyalarıyla yerli müşteriden almaya çalıştı. Ancak cazip indirim kampanyalarına rağmen satışlarda reel olarak düşüş devam ediyor.
Çatısı altındaki 518 marka ile gıda dışı perakende sektörünün en önemli temsilcisi olan Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) üyeleri arasında gerçekleştirdiği haziran ayı anketinin sonuçları açıklandı. Anketle markaların ilk yarı performanslarını da ölçümlediklerini belirten BMD Başkanı Sinan Öncel, şunları söyledi:
“Haziran anketimizde üyelerimize kampanyalı satışların yılın ilk yarısındaki toplam cirolarının içindeki payını sorduk. Üyelerimizin yüzde 53’ü, cironun en az yüzde 40 ve üzerini indirimli satışlardan elde ettiğini bildirdi. Yani gıda dışı markalı perakende, nakit akışını yılın ilk yarısında indirimli satışlarla döndürmeye çalıştı. Ancak indirim kampanyalarına rağmen, ülkemizin turistler için alışveriş cazibesini kaybetmesi ve yerli müşterinin alım gücündeki daralma nedeniyle satışlarda reel olarak düşüş devam ediyor. Merkez Bankası’nın verilerinde de anketimize paralel bir tablo ortaya çıkıyor. BMD üyelerinin yaklaşık yüzde 50’sini giyim ve ayakkabı markaları oluşturuyor. Merkez Bankası verilerine göre, giyim ve ayakkabıda işlem adedinin bu yılın ilk yarısında geçen yıla göre daraldığı görülüyor. Daha çok enflasyondan kaynaklanan ciro artışı ise yıllık TÜFE’nin altında kalıyor. Nakit akışını devam ettirmek isteyen üyelerimizin, kârlılığı ikinci planda bırakarak bu zor dönemi atlatmaya çalışmalarına rağmen adet satışları ve cirolar, perakendede soğumanın devam ettiğini gösteriyor. Biz indirim kampanyalarının yanı sıra verimliliği artıracak önlemleri de devreye alıyoruz. Ancak kan kaybının daha da büyümemesi için ekonomi yönetiminin de özellikle kira ve hammadde başta olmak üzere maliyetleri düşürecek politikalarla destek vermesini bekliyoruz.”
Sinan Öncel, iç pazarın yanı sıra özellikle hazır giyim ve ayakkabıda ihracatın gerilemesine paralel olarak binlerce firma kapandığı ya da kapasitesini düşürdüğü için istihdamın da daraldığının altını çizdi. Öncel, “Son 2,5 yılda hazır giyimde yüzde 25, ayakkabıda yüzde 30’un üzerinde istihdam kaybı bulunuyor. Özetle söylemem gerekirse hazır giyim ve ayakkabıda büyük bir erozyon devam ediyor” dedi.